Ansvarligt samarbejde i parforholdet.

Hvad betyder disse tre ord?
De tre begreber forstås forskelligt fra menneske til menneske. Jeg  synes , at alle par burde drøfte lige netop disse begrebers betydning for at finde ud af hvordan de hver især tolker ordene, og hvad de byder ind til fællesskabet med.
Hvad vil det sige at tage ansvar, at være ansvarlig?
Hvordan kommer det til udtryk?
Hvad vil det sige at samarbejde?
Hvordan kommer det til udtryk?
Hvordan er vores parforhold?

Jeg synes generelt, at vi mennesker skulle blive meget bedre til at spørge ind til og forklare de ord, vi bruger. Jeg oplever meget ofte par, som aldrig har talt om, hvad det vil sige at indgå i et ansvarligt samarbejdende parforhold. Nogle par klarer det fint uden at sætte særlig mange ord på det. Der er også mange par, som kunne forbedre deres kommunikation, deres samarbejde og deres parforhold.
For nylig kom et par til mig – de havde læst på nettet, at det var en god ide at gå til par-tjek, for at optimere deres forhold. De syntes begge, at de havde et godt parforhold, de havde været sammen i 14 år. Det var nu gået op for dem, at det nok var en god ide, at investere i at blive ved med at have det godt sammen, og måske få det endnu bedre.
Der er heldigvis flere og flere par, der går til par-tjek, hos en parterapeut. Eller selv bruger tid på at gå deres liv og parforhold igennem.
Et par af mine gode venner er gift et år af gangen, de tager hvert år i januar på en kærestetur, hvor de bruger 4 dage på at tale sammen om, hvordan de har det hver især. De taler om alle områder i livet: job, bolig, hverdagen, familie, venner, kommende fokusområder og deres parforhold. Så beslutter de sig for om de vil tage et år mere, og heldigvis, så er de stadig gift med hinanden og har fejret sølvbryllup.
Det er en god ide, at bruge nogle kræfter på at sætte fokus på parforholdet. Det viser sig nemlig, at der hurtigt går ”vi gør, som vi plejer”, og så går det ene år med det andet, og lige pludselig trænger forholdet til noget energi og nye vaner.
For nyligt talte jeg – tilfældigt – med et par, som havde været sammen i 9 år. De havde to børn en på 4 år og en på 8 år. De sagde begge, at de havde et fantastisk parforhold, og at de ville blive sammen resten af livet.
Dejligt for jer svarede jeg, og fortsatte med at sige, hvor er det dejligt for jer, at I begge er helt tilfredse med alle områder i jeres parforhold. Hvad mener du med alle områder, spurgte de. Jo, der er fordeling af opgaver i hjemmet og med børnene, plads til de hobbyer begge har, tilfredshed med intimiteten i forholdet, god kommunikation om ALT og meget mere, svarede jeg. Så blev der tavst og nu kom der andre ord ud af munden på dem begge. Da de blev bevidste om, at der var plads til forbedringer, spurgte de ind til hvilken litteratur eller andet jeg kunne anbefale. Jeg håber, de to tager fat på at kommunikere om alle områder i deres liv, og finder ud af at samarbejde om, at skabe et ansvarligt samarbejdende kæresteforhold. Det har både de, men bestemt også deres børn behov for.
Se mere i min sidste bog: A/S Kærester