Skamlæber

Skamlæber bør afskaffes – ja, jeg mener det virkelig!

Det er selvfølgelig ordet “skamlæber” og ikke kvindens kønslæber, jeg mener bør afskaffes, . Tænk, hvis vi i stedet omdøbte kvindens kønslæber til smuklæber eller et andet positivt ord. Eller bare blev enige om, at de hedder kønslæber. Jeg krymper tæer, når jeg hører ordet blive brugt. Hvorfor kalde en del af kvindens krop – hendes kønsdele – noget der er forbundet med skam? Jeg forstår ikke, at det ord ikke for længst er afskaffet i Danmark.
Hvorfor reagerer jeg på det? Nok fordi jeg oplever rigtig mange kvinder, der bærer rundt på skam over deres krop og også deres kønslæber. Nogle ønsker dem reduceret, andre viser dem slet ikke frem for nogen, og andre skammer sig over, hvordan de ser ud.
Hvor kommer det mon fra? Nok ikke kun af ordet “SKAMlæber”, men jeg mener bestemt ikke, det er hensigtsmæssigt at nogen del af kroppen er behæftet med ordet “skam”.
Der står bl.a. i ”Den Store Danske”:” skam, følelsesmæssig reaktion på oplevelsen af afvisning, latterliggørelse, kommen til kort eller tab af anseelse. Skam er en sammensat, smertefuld følelse, der bl.a. rummer forlegenhed, ydmygelse, krænkelse, vanære og tab af selvfølelse”.
Lige netop forlegenhed har jeg ofte oplevet kvinder have i forbindelse med deres kønslæber, og deres kønsdele. Hmmmm…vi kalder jo heller ikke mandens køn for skamskaft og skamhoved – vel?
Der er fortsat rigtig mange, der har et skamfuldt forhold til deres egen krop og alt det vidunderlige den kan. Hvis vi nu i stedet hyldede alle kroppens dele med smukke og anerkendende ord, så kunne det måske være med til at flere kvinder kunne få et afslappet forhold til deres egne kønsdele.
Generelt synes jeg godt, at det danske sprog kunne trænge til et eftersyn. Der er nemlig lidt flere ord, jeg synes trænger til et servicetjek bl.a. skamben og brystvorte. Der kommer jævnligt nye ord i ordbogen – derfor synes jeg også det ville være naturligt at afskaffe nogle ord. Ord som neger og rullestol må ikke bruges mere – hvorfor må kvindens kønslæber så hedde skamlæber?