Udbrændt eller fastbrændt

Jeg møder en del mennesker, som jeg spørger: ”Bliver du stående som en gryde på en tændt kogeplade, hvis du allerede har et lag, der er brændt fast på bunden?”
Lige netop at tage sit liv op til overvejelse, synes jeg er vigtig. Der er mindst fire store områder at reflektere over.. Det er job/uddannelse, familie og venner, kærlighedsliv og mig selv. De har indflydelse på hinanden, hvilket vil sige at de påvirker hinanden. Jeg synes, det er vigtigt, at man mindst en gang om året bruger tid på at reflektere over, hvordan man har det med sit liv og især med disse fire områder.
Det, jeg beskæftiger mig med, herunder de mennesker jeg arbejder sammen med eller for. De opgaver jeg har, den tid jeg bruger på det.  Hvordan trives jeg med det? Er jeg tilfreds? Er de tilfredse? Er jeg fastbrændt og begynder at ”lugte brændt”.
Åh ja, vanens magt og den snigende belastningsreaktion, hvor jeg ikke møder helt så glad ind på job som jeg gjorde tidligere. Måske bliver jeg kort for hovedet og vrisser lidt – jeg opdager det måske slet ikke selv. Men tro mig det gør de mennesker, jeg omgås. Nogle opdager at en kollega er belastet, andre ser det slet ikke. Men der skal ikke særlig megen hovedregning til at forudse, at ”lugten” tiltager. Uanset, om det bliver opdaget eller ej, så påvirker det hele arbejdspladsen. Heldigvis er der arbejdspladser, hvor trivsel er i centrum, og hvor emnet tages alvorligt. Men desværre er der også mange arbejdspladser, hvor det endnu ikke er gået op for ledelsen, at trivsel blandt medarbejderne skaber en meget mere attraktiv arbejdsplads og et større økonomisk overskud.
Blandt familie og venner er det nøjagtigt det samme. Har jeg kontakt med de familiemedlemmer, der står mig nærmest, dem jeg holder af? Er jeg nok sammen med mine børn og børnebørn? Hvordan passer jeg på de nære relationer? Har jeg de venner i mit liv, som beriger mig, eller er jeg sammen med mennesker, der slet ikke har de samme værdisæt som mig?
Hvordan ser det ud med kærlighedslivet? Er der ”ren bund i gryden?” eller er der begyndt at sætte sig et lag i bunden? Fastbrændte forhold dræner energien og når gryden bliver stående på pladen, så ender det med at brænde ud, og de børn der måske er i forholdet lider mere end godt er. Jeg hører ofte par sige: ”vi skændes ikke, når børnene hører det”. Tro ikke på det – energien i familien bliver påvirket af ”dårlig lugt”. Bebrejdelser og dramaer – om de er tavse eller med lyd – fylder i familier.
Hvordan ser det ud med mig selv? Er jeg tilfreds med mit liv? Stopper jeg op og overvejer, hvordan det ser ud med mit selvbillede, selvaccept, selvrespekt, selvtillid, selvværd, selvoplevelse, selvkærlighed? Eller stopper jeg slet ikke op og tager et spejl og ser mig selv dybt i øjnene? Er det bare lettere, at pege på andre og sige, det er dem, der er noget i vejen med?
Men hvorfor lade det komme så vidt, når der findes en skurebørste, der kan rense bunden og befri den for fastbrændte rester. Gryden kan blive funktionel igen. Bevidsthed om eget ansvar, at tage sig selv og sit eget liv alvorligt, at sætte mål og forfølge dem, at ville leve frem for at overleve – det vil jeg opfordre dig t