Forelskelse eller kærlighed

Forelskelse eller kærlighed. Af Else Iseling Sexolog, parterapeut, coach og jordemoder

Forelskelse er ikke forbeholdt unge mennesker, nej den kommer susende i alle aldre. Det er dejligt at være forelsket uanset alder. Tankerne er lette og lyse og man er fyldt med forventning og glæde. Når forelskelsen raser på sit højeste, er det nærmest som at befinde sig i en euforisk tilstand. Søvn begrænser sig til et minimum, mad måske ligeså. Seksualiteten er nærmest umættelig og fornuften er sat til side. Denne tilstand har dog intet med at gøre med kærlighed! Det er en forbigående tilstand med stærke følelser, som over tid kan udvikle sig til kærlighed.

Nogle nyforelskede par har allerede talt om at flytte sammen og få børn inden der er gået en uge. Svævende på deres egen lykkesky i et af livets højdepunkter, er det primært ønsket om at blive på skyen og bare være lykkelige, der er i fokus. Det er som om, man svæver afsted i højhælede sko, sammen med den fuldkomne og fejlfrie partner. Det kan være svært at vente med at flytte sammen. For nogle er det svært at vente med graviditet, fordi begge er helt overbevist om, at de har mødt ”den eneste ene”.

At det på et tidspunkt bliver hverdag igen, og at partneren ikke er fuldkommen, kommer som en overraskelse. Det er ikke usædvanligt, at en forelsket person pludselig vågner en dag, og finder morgenskoene ved siden af sengen i stedet for de smukke højhælede. Hos andre sker denne ”opvågning” gradvis.

De par, der har valgt graviditet eller ægteskab, forpligtet sig økonomisk med forretning, indfriet lån eller lignende i forelskelsesfasen, risikerer en ekstra brat opvågning. Eksempelvis er en graviditet og et lille barn en stor udfordring. Den kræver inderlig og ægte kærlighed. Den kan ikke nøjes med forelskelsens eufori. Derfor er det en god regel, at have været kærester alle fire årstider, inden man flytter sammen, samt leve sammen alle fire årstider, inden man vælger graviditet.

Kort og godt varer en forelskelse fra ½ – 1½ år forskelligt fra person til person. Når forelskelsen er drevet over, skal det vise sig, om der er basis for personlig vækst og udvikling i forholdet, for begge parter. Er der ikke det, så var det ikke ”bulls eye” du havde mødt denne gang. Du må så vælge, om du skal på jagt igen, eller om du vil gøre dig selv til din partners ”bulls eye”.

Kærlighed er på mange punkter forskellig fra forelskelse. Ægte kærlighed kan først begynde, når forelskelsen forsvinder. Her er det såvel partnerens som ens egen personlige vækst og udvikling, der er i fokus. Der er en gensidig forpligtelse. Forpligtigelsen er et ”ja til hinanden” med de fejl og mangler begge parter har. Et succesfuldt kærlighedsforhold bygger på bevidst respekt, accept, anerkendelse og kærlighed i balance med partneren og sig selv. Der skal være udvikling og udfordringer, ellers bliver forholdet kedeligt og energiforladt. Skænderier kan sagtens være helt på sin plads, hvis bare begge husker at tage ansvar og vende tilbage til respekt, accept, anerkendelse og kærlighed, inden dagen er forbi. At holde kærligheden i live kræver en aktiv indsats fra begge parter hver dag.