FOCUS

 

Hvor er dit fokus – er du positiv eller negativ? Det er meget vigtigt at være opmærksom på, hvor jeg har mit fokus. Har jeg fokus på muligheder – det positive eller på begrænsninger – det negative. Når jeg har fokus på mulighederne i mit liv, så vælger jeg at tænke positivt og forholde mig åbent og nysgerrigt til mig selv og andre mennesker. Jeg tænker på, hvad jeg gerne vil hen imod. Når jeg har fokus på begrænsningerne, så ser jeg alle forhindringer og forholder mig negativt til mig selv og andre. Jeg tænker på, hvad jeg vil væk fra. Det er vigtigt at vide, at jeg selv bestemmer om jeg vil se muligheder – vil hen imod, eller om jeg vil se begrænsninger – vil væk fra.

I hele livet og også i parforholdet er jeg selv herre over, hvilken tankegang jeg vil dyrke. Hvis jeg har fokus på det, der er dårligt, det jeg ikke bryder mig om, det der kunne være bedre, det jeg ville gøre anderledes – altså er utilfreds og har negative tanker, så vokser de og fylder mere og mere. De er ligeså smitsomme som rådne æbler. Rådne æbler skal fjernes fra sunde æbler ellers smitter de dem. Sådan er det også med negative tanker – de smitter og formerer sig. Efter en tid, kan det være svært at finde noget positivt at sige eller tænke. ”Han er så næring”. ”Hun er så snerpet”. ”Han er så bange for at tale om følelser”. ”Hun er så skrap”. ”Han sidder altid med den iPad”. ”Hun skælder hele tiden ud”. Det er bare nogle af de ord jeg ofte hører. Jeg kommer også af og til selv til at tænke negative tanker. Vupti så formerer de sig og smitter.

Hvorfor er det så let at falde i negative tanker og pege på andre og projicere? Jeg tror det hænger sammen med flere forhold, bl.a. kultur, opvækst, jantelov. Uanset hvor det kommer fra, så er det giftigt at være negativt tænkende og begrænsende i ens måde at forholde sig til sig selv og andre mennesker på. Negative og begrænsende tanker påvirker kroppens celler og ens følelserne. Herfra er der ikke langt til en stress-, depression- eller angsttilstand, og nok også til andre sygdomme. I parforholdet er der heller ikke særlig langt til at skifte partneren ud, når det er de negative tanker der dominerer. Underligt nok så er det lige som om, at det er væsentligt lettere at pege på partneren og sige: ”Det er dig, der er noget galt med”, frem for at tage et spejl, eller optage sig selv snakke, for derved at finde ud af, at det er den, der bebrejder og peger, der er begrænsende og negativ.

Enhver kan ændre attitude, også de begrænsende og negativt tænkende. Det kræver blot bevidsthed om sig selv og en beslutning om at ville ændre sin tankegang og attitude til at være positiv og til at se muligheder. Hvordan, spørger du måske. Hvis du kritiserer eller bebrejder din partner for noget, så prøv i stedet at sige, hvad din partner gør godt eller hvad du godt kan lide ved din partners personlighed. Husk det hver dag, så bliver det en ny måde at være i verden på. Hvis det er i trafikken eller i køen i Brugsen, så giv plads til andre og send dem et smil i stedet for at give dem et surt ansigt. Når det er skolepatruljen der stopper dig for at give plads til elever, der skal sikkert over vejen , så anerkend dem og giv dem tommelfingeren i stedet for en anden finger. Det er meget sundere at smile, og de fleste smil er startet med et andet smil. Det er meget bedre for kroppen og sindet at få smil, opmuntrende nik, kærtegn, anerkendelse og ros Dine omgivelser og dine celler vil elske det, og du vil få mere energi.