Dit Kys er

Dit kys er din signatur

Jeg har prøvet at smelte fuldstændig af et kys. Et kys læbe mod læbe, tunge mod tunge, tunge mod læbe. Et kys, der både var blidt som berøringen af en sommerfugl og krævende som en fyrig ild, der bare vil have mere. Tryllebindende som en spændende film; hvad mon der kommer nu? Spændende som en rejse og uforudsigeligt som naturens luner. Det var ligeså intens som et af livets store øjeblikke. Det var nærværende og sensitivt og med en kraft som kun er muligt, når to hjerter er åbne for hinanden. Alt dette på samme tid. Det var vidunderligt og åbnede straks op for et begær efter mere, mere, mere…

Jeg har også prøvet at slukke helt og blive tom af et kys. Et kys med stramme læber og hård tunge. Et kys, der var ufølsomt, hårdt, mekanisk og forudsigeligt. Som havde det ingen betydning, men nærmest var en pligt helt uden nærvær. Det var ikke rart og lukkede straks for ønsket om mere.

Jeg har også prøvet kys, der er landet midt imellem de to ovenstående. Hvor man tænker, at det var ikke super godt, men heller ikke super dårligt. Nærmest lidt la la… Uanset, om det er det dårlige, det middelmådige eller det ubeskrivelige kys, har jeg haft det halve af ansvaret for hvordan kysset blev. Og der er ingen tvivl om, hvad jeg bedst kan lide at være medansvarlig for!

At kysse og blive kysset afslører meget mere om os selv, end vi tror. Det er vores følelsesmæssige signatur. Kysset afspejler vores reaktion på den vi kysser med. Det afspejler også ubevidst, hvordan vores forhold til intimitet, sex og os selv er. Netop dette, at det er et spejl af forholdet til os selv, er vigtigt at huske.

Mange par holder op med dagligt at kysse hinanden med nærvær og kærlighed. De intense kærestetids kys bliver erstattet af ligegyldige kindkys og tantekys på vej ud og ind af døren. Et kys kræver nærvær og engagement fra begge parter. Et kys kræver øvelse, træning og udforskning. En opdagelsesrejsende, der udforsker nyt land, har hele sin opmærksomhed rettet mod dette. På samme måde er opmærksomhed overfor partneren og dig selv nødvendig, hvis du ønsker at blive en superkysser. At børn, der ser sine forældre kysse hinanden med intensitet og glæde, har større sandsynlighed for selv at blive gode til at kysse, er blot en ekstra bonus.

Hvordan står det til med kyssene i dit liv?

Mit forslag er, at du i en periode fokuserer på dine kysseegenskaber. At du retter din opmærksomhed mod dem og giver dine kys nye dimensioner. Fokusér på, hvad du gerne vil fortælle din partner om dig selv og om ham/hende med dine kys. Prøv at holde øjnene åbne og se hinanden i øjnene. Tal med øjnene. Lyt, se og vær åben overfor hvad din partner gerne vil fortælle dig med sine kys. Kys hinanden intenst med læber, tunge og opmærksomhed hver dag mindst 1 minut – gerne mere. I starten kan det være en god ide at skiftes til at bestemme.